Sweet Followers

Red Bow Tie

Monday, 25 February 2013

Langkawi Aku Datang part II

Assalamu’alaikum semua..
*please take note:ok entry nie adalah sambungan dari entry yang lepas :: >Langkawi Aku Datang
Ok,sila scroll down!!
2 Feb 2013,Sabtu
-hari nie hari kedua aku di bumi Langkawi,lepas check-out dari motel tu hampir pukul 12pm dia ambil aku then bawak p makan.*orang dah lunch,kami baru nak breakfast ok?hehe.. kami makan kat area Kuah sebab dekat sikit nak balik rumah dia.Sebelum tu dia bawak aku pi tempat yang jual produk-produk gamat nie,biasa la my beloved ibu yang pesan..Lepas makan terus p rumah dia,letak barang-barang aku.Sebelum sampai rumah,kami singgah dulu dekat gerai maknjang dia dekat-dekat situ.
-memandangkan hari pun tengah panas terik,kami taknak keluar p mana-mana lagi so dia bawak aku berjalan rumah adik beradik dia.Sembang-sembang dengan maktih,paktih dan sepupu dia sambil pekena goreng pisang panas..*syuurrr…huhu
-lepas Zohor dia bawak aku pi ‘Langkawi Wildlife Park’,*dekat sesangat dengan rumah dia.kami pi sana sebab nak jumpa ibu dia,alang-alang dapat masuk free,huhu..ok pengalaman yang baru,sebab memang tak pernah masuk! *sumpah excited sebab dapat tengok macam-macam binatang.Dah habis pusing-pusing kat dalam tu,kami pun balik.
Antara gambar-gambar yang sempat kami snap :)















-next,dia bawak aku ronda-ronda dalam kampung pastu kami p ‘Durian Perangin Waterfall’!! tapi tak dapat mandi sebab tak bawak baju lebih lagipun kami berdua ja,tak best.*maybe next time,sedih sebab kat Penang payah nak jumpa air terjun..


then dia bawak aku pusing-pusing Tanjung Rhu and Teluk Bayu.Ya Allah,cantik sangat pemandangan laut kat sini!
-Memang terpegun sebab kat Penang laut tak secantik laut kat sini,Subhannallah..Kami lepak sat kat situ sambil menikmati pemandangan yang amat mendamaikan.*tudiiaa ayat aku,huhu.Dah nak dekat masuk waktu maghrib,kami pun balik.Tak elok lama-lama kat sini.:P

-Lepas maghrib dan aku pun dah mandi dan bersiap *ok tidur rumah maknjang dia malam nie,dia mai,nak bawak aku pi pasar malam Kuah katanya..kami keluar la p pasar malam,lepas beli makan dia bawak aku p ‘Dataran Helang’.Kami makan dan sembang-sembang kat situ.Lepas tu,snap-snap gambar *itu harus ok? Nak dekat pukul 10.30 kami balik rumah.

-Sampai rumah,sembang sat dengan maknjang dan paknjang dia.*nasib baik depa ramah,takla malu sangat,huhu..Then nak dekat pukul 12,aku masuk tidur.dia pun dah balik rumah.jumpa esok pulokk.:)
3 Feb 2013,Ahad
-Pukul 9 lebih baru aku bangun,Ya Allah letih sangat sampai tak sedar.hmm bangun-bangun ja terus pi mandi,nasib baik family dia tak kisah..:P Lepas mandi,berborak jap dengan maknjang dia,nak breakfast dia pulak tak mai lagi.*aku segan nak makan sorang-sorang,hehe..Ok,aku nampak adik dia yang kecik sekali ada,aku pun dukung la dia balik.Nasib baik rumah dekat-dekat,ibu dia pun tak kerja hari nie.Sementara tunggu dia bangun,sembang-sembang la dengan ibu dan maknjang dia.
-Lepas dia dah siap-siap,kami pi rumah maknjang dia balik,makan tengah hari dulu.Pastu nak gerak dah la,takut lambat naik bot! tapi…moto pulak buat hal,adoi..ok,tunggu dia repair moto dulu.Dah siap,kami terus mintak diri,entah bila la pulak boleh jumpa lagi.yang terharunya bila dipeluk dan dicium oleh ibu dia,terasa sangat yang kedatangan aku dihargai.bye semua,kalau ada jodoh jumpa lagi..:)
-Terus kami p jeti Kuah,tepat pukul 1.20pm kami sampai.tapi tiket pukul 2.30pm,tu pun tiket yang terakhir,nasib baik!*kalau tak,gamak nak tunggu sampai pukul 4pm..sebelum sampai jeti kami singgah ‘Haji Ismail Group’ dulu sebab nak beli coklat untuk family aku dan coklat yang kawan-kawan pesan.

-ada lagi sejam,hmm.ok,p makan lagi!dia cakap teringin nak makan KFC,ok depan tu ja.lepas beli kami terus masuk kat tempat menunggu bot,makan kat situ.tiba-tiba terdetik,’satnya masa berlalu’.lepas nie kena berpisah dengan dia lagi. dengar pengumuman yang bot dah sampai,hati nie makin sedih.dia nie lamanya pi toilet!hmm ok,dah nampak dia.dia cuma tersenyum,entahla..berat hati nie..
-ok,orang tu nak periksa tiket! Hmm sampai sini ja la dia hantar aku,lepas salam dia aku tak boleh tengok dia.aku terus masuk dalam bot.dari cermin tu dia tengok aku sambil tengah telefon seseorang,ok telefon aku yang bunyi!!dengar dia cakap,macam-macam dia pesan kat aku,sumpah tak boleh tahan airmata.dia kata nanti aku boleh mai sini lagi takpun dia yang balik Penang.aku suruh dia balik dulu sebelum bot nie bergerak sebab aku taknak bertambah sedih,ok dia dengar cakap aku.aku dah tak nampak kelibat dia,Ya Allah kuatkanlah hati aku,rasa macam takmau balik ja,tak puas lagi ada kat bumi Langkawi nie!!!
-bot still tak bergerak walaupun dah pukul2.45.Dia call aku lagi,aku jawab jugak walaupun masa tu…..hmm dia cakap dia tengah tengok bot aku dari jauh,dia ada kat Pekan Rabu,tengah tunggu bot aku bergerak dan dia masih pesan macam-macam kat aku.
-Bila bot bergerak,aku nampak sayup-sayup Pekan Rabu tu dan dia masih kat situ!Selamat tinggal Langkawi,selamat tinggal Mohd Haeykal,selamat tinggal semua!kenangan kat sini sangat indah walaupun cuma sekejap.kalau ada jodoh,panjang umur kita jumpa lagi.Airmata tak henti menitis sampai aku tak sedar masa bila aku dah terlelap.

Terima Kasih , sila tinggalkan jejak anda :)

Sunday, 24 February 2013

Langkawi Aku Datang

Assalamu’alaikum semua,seperti yang dijanjikan dalam entry lepas aku nak story pasal aku p Langkawi hari tu ( ofcoz la the island of chocolate!!).Ok la aku p pada 1 Feb sampai 3 Feb ja,tak lama pun.hehe Tak sabarnya nak jumpa dia,dah hampir 4 bulan tak tengok.Rindu!
Ok la,check it out!!
1 Feb 2013,Jumaat
-lepas ja habis kelas hari tu aku terus balik bilik tukar baju dan kemas barang sikit-sikit then terus keluar poli.Pakcik teksi dah tunggu kat luar! Tepat pukul 1.30 aku sampai jeti kuala perlis dan nasib baik tiket bot ada lagi!tak payah tunggu lama,aku teru s naik bot.(nak ucap terima kasih banyak2 kat my bestie,NINI sebab tolong beli tiket dan tunjuk kat mana nak naik bot.ok,aku taktau sebenarnya,hehe).
-sementara tunggu semua penumpang naik,aku mesej dia bagitau yang aku dah naik bot dan dia pun cakap ‘ok,dia tunggu kat jeti Kuah’.hmm agak memeningkan kepala dok dalam bot tu lama-lama,mabuk laut kot!
-dah nampak signboard ‘SELAMAT DATANG KE LANGKAWI ‘ dari jauh,terus mesej dia bagitau aku dah nak sampai,dan dia cakap dia ‘on the way’.*ok..Tepat pukul 2.40 pm,maka mendarat la bot yang aku naik tu.aku pun dengan selambanya turun *aku taktau sebenarnya nak menghala ke mana,hehe..so,aku ikut ja la orang-orang yang turun sekali dengan aku tu,buat-buat berani la sorang-sorang.Akhirnya,aku dah sampai kat pintu keluar!!TAPI..tak nampak pun bayang dia.cakap dah on the way,huh.Tercangak la aku sorang-sorang kat depan Baskin Robbins uh..Ok,lepas 15 minit aku dah nampak dia naik moto,oppss dia tak nampak aku pulak dan dia dah terlajak kat depan.haha ok,aku kena jalan p kat dia.
-Sampai kat dia,terus dia senyum dan cakap,‘WELCOME TO LANGKAWI ‘.*ok dia speaking sikit.dan aku terus cakap dia nampak gelap,HAHA..destinasi seterusnya,MAKAN!! *dari tadi pagi tak jamah apa-apa k even setitik air,sedih..dia terus bawak aku p makan,aku breakfast nak dekat pukul 4 petang ok?haruuu….
-then dia bawak aku p jalan-jalan pusing Langkawi,even agak letih tapi aku tak kisah.bukan selalu kan?~ wootwoot.^^, pastu p area Chenang,ronda-ronda cari kasut.cari kasut,sebab apa?kasut yang aku pakai buat hal pulokk..pastu shopping barang sikit dan dia hantar aku balik motel,aku nak mandi-mandi,rehatkan diri.Langkawi sangat panas ok?
-Malam dia bawak aku keluar makan,kat area Kuah.Lepas tu pusing-pusing,dia tunjuk tempat-tempat yang dia selalu p dan tempat yang menarik kat sini.dan dia dengan tak diiktirafnya telah menjadipemandu pelancongaku,hehe.Then kami p beli beberapa barang penting yang aku tertinggal kat poli pastu dia bawak aku p Chenang Mall,ada pertunjukkan kereta sambil kami menikmati aiskrim goreng!Ok,dah agak lewat dia hantar aku balik motel,aku nak tidur.letih sangat-sangat. Good night,sambung esok eh!!

*untuk aktiviti hari kedua dan ketiga dalam entry seterusnya eh,tak larat nak menaip dah..huhu

Terima Kasih , sila tinggalkan jejak anda :)

Pesona Coklat

COKLAT  MENGUNGKAP SERIBU KATA,MENGHURAI SEJUTA RASA
Sekotak coklat sebagai pengutus kasih sayang dan melahirkan penghargaan lebih bermakna dan penuh ketulusan sama ada melahirkan isi hati,melahirkan pujukan kasih,meraikan hari istimewaatau sekadar menambah kemesraan.Coklat menjadi pemberian bermakna yang sesuai untuk apa jua majlis dan perayaan.
*Coklat mengungkapkan lebih seribu kata-kata untuk anda..
KHASIAT SEJATI COKLAT
Coklat mengandungi zat-zat makanan seimbang yang baik untuk kesihatan.Bagi atlet dan kanak-kanak,sekeping coklat selepas bersukan atau bermain lasak akan membantu pemulihan tubuh yang cepat melalui penggantian semula karbohidrat.Oleh itu sejumlah coklat yang berpatutan boleh meningkatkan kecermelangan selain menjadi pemangkin tenaga.
PESANAN SI JANTUNG HATI 
Coklat baik untuk jantung yang sihat.Penyelidikan terbaru membuktikan bahawa coklat merupakan sumber anti-oksidan yang terbaik seperti juga.Coklat secara semulajadinya kaya dengan poliphenol.Coklat gelap pula mengandungi lebih poliphenol berbanding coklat susu kerana kandungan massa koko yang tinggi.
*Rahsianya,makanlah coklat secara sederhana sebagai sebahagian diet yang seimbang..
NIKMAT COKLAT YANG MENCERIAKAN
Coklat adalah makanan yang istimewa yang sesuai untuk pemakanan yang sihat.Nikmat coklat juga datangnya daripada gabungan aroma dan rasa sensasi di dalam mulut yang memberikan kelazatan luar biasa dan menjadikan kehidupan anda riang,ceria dan bersemangat sepanjang hari.
Nikmati coklat,nikmati kehidupan lebih ceria.
COKLAT SATU DIET ISTIMEWA
COKLAT MENGGEMUKKAN - merupakan salah satu tanggapan yang biasa diperkatakan.Sebenarnya tiada makanan yang akan menambahkan berat badan,hanya cara pengambilan makanan yang menentukan sama ada akan membentuk lebihan lemak di dalam tubuh atau sebaliknya.
Coklat sebenarnya adalah makanan yang enak dan berkhasiat.Coklat tidak meningkatkan kolestrol atau glukos darah dengan ketara.Hakikatnya coklat mengandungi zat-zat makanan seimbang dan anti-oksidan yang menjadikannya makanan yang sihat jika diambil secara sedehana.
SENYUMAN SEMANIS COKLAT
Senyuman kurang terserlah tanpa gigi yang putih dan sihat.Kerosakkan gigi berpunca daripada pelbagai fenomena dengan proses hakisan yang berterusan terhadap enamel di permukaan gigi merupakan punca utama.Asid yang dikeluarkan oleh karbohidrat daripada makanan menggalakkan proses hakisan ini.
Memang tak dapat dinafikan bahawa gula boleh merosakkan gigi.Memandangkan coklat mengandungi sukros dan laktos maka ia sering dikaitkan dengan kerosakkan gigi.Tetapi kerosakkan gigi bukan berpunca daripada gula semata-mata malahan kebanyakkan sumber karbohidrat.Karies terbentuk apabila bakteria di permukaan gigi iaitu plak memecahkan karbohidrat dan menukarkan gula menjadi asid laktik yang perlahan-lahan akan mendemineralisasikan permukaan gigi.Maka,kerosakkan gigi sebenarnya merupakan kesan penukaran karbohidrat oleh bakteria dan bukannya kesan langsong daripada gula.Tanpa bakteria plak,tiada kerosakkan gigi.Dengan penjagaan gigi yang baik masalah kerosakkan gigi dapat dielakkan.
Tambahan pula coklat mengandungi tanin yang berupaya mengurangkan pertumbuhan plak.Coklat juga mempunyai ciri istimewa yang cair sendiri di dalam mulut tanpa meninggalkan sebarang sisa untuk pembiakan bakteria,malah coklat sebenarnya melindungi gigi anda!
Yang penting sentiasa memberus gigi!

Ditatap mempesonakan,disentuh halus,dihidu menakjubkan & nikmat dijamah

SUMBER:Lembaga Koko Malaysia
http://www.koko.gov.my

Terima Kasih , sila tinggalkan jejak anda :)

Thursday, 7 February 2013

Budak Kacamata - Bintang

ASSALAMU'ALAIKUM SEMUA..
Dah lama rasanya aku tak updates entry pasal lagu kan?kali nie aku nak share tentang sebuah lagu yang bermakna dalam hidup aku.Aku sendiri tak pernah dengar lagu nie sebelum nie,tapi lepas aku balik dari Langkawi hari tu,lagu nie dah jadi lagu yang paling bermakna untuk aku.Lagu yang dihadiahkan oleh 'DIA' sebelum aku balik.Sedih sangat bila dengar lagu nie,thanks BOYFIE..
Kita dengar sama-sama k.
(pause dulu lagu kat blog nie then baru play video kat bawah nie k?)


Bintang
Ku pandang diatas awan
Ku lihat bintang melambai
Ku hulur tangan menggapai... Tetapi tiada sampai
Ku tahu bintang menunggu namun apalah dayaku
Ku hanya mampu meratap
Di dalam ratapan sayu...

Bintang kau jangan bersedih
Bintang kau jangan menangis
Tiada mampu ku ke sana walau telah direncana
Bintang kau tinggi di atas
Ku duduk rendah di bawah
Hidup mu berteman bulan bukan insan kekurangan

Bintang jangan terus begini...
Nanti malam mu tiada berseri
Kita akan tetap bersama untuk selamanya...
Cuma lain suasana

( korus )
Bintang hentikanlah...
Tangisan yang akan menyiksa diriku
Bintang dengarkanlah...
Ada satu pesanan terakhir dariku
Bintang kau pergilah...
Kerna itulah yang terbaik untukmu

Bintang...
Percayalah hanya engkau satu di dalam hidupku
Bintang...

*menitis airmata bila dengar lagu nie dan mesti teringat kat 'DIA'..:(
Tentang pi Langkawi baru-baru nie,insyaAllah dalam entry seterusnya ea..

Terima Kasih , sila tinggalkan jejak anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...