Sweet Followers

Red Bow Tie

Sunday, 5 February 2012

Salam Maulidur Rasul


Maulidur Rasul (Arab: kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin (Dari hadith riwayat Muslim, 8/25), 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal soleh.
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah SWT akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya

Terdapat juga pelbagai nama disebut dalam bahasa lain bagi Maulidur Rasul.
Nama lain bagi Maulidur Rasul.
Nama
Bahasa
Maksud
Mawlid an-Nabī
"Kelahiran Nabi"
Milād an-Nabī
Arab dan Urdu
"Kelahiran Nabi"
Mevlid-i Şerif
"Kelahiran yang dirahmati"
Mevlud/Mevlid
"Kelahiran"
Mawlūd-e Sharīf
Urdu dan Dari
"Kelahiran yang dirahmati
Zadruz-e Payambar-e Akram
"Kelahiran yang agung/yang dirahmati"
Eid al-Mawlid an-Nabawī
"Pesta kelahiran Nabi"
Eid-e-Milād-un-Nabī
"Pesta kelahiran Nabi"
Mawlid en-Nabaoui Echarif
"Kelahiran Nabi yang dirahmati"
el Mūled (en-Nabawi)/Mūled en-Nabi
"Kelahiran (Nabi)/Kelahiran Nabi"
Yawm an-Nabī
"Hari Nabi"
Maulidur-Rasūl
"Kelahiran pesuruh Allah"
Mulud
"Kelahiran"
Maulid Nabi
"Kelahiran Nabi"
Maulud Nabi
"Kelahiran Nabi"
Maulidi
-
Meeladu Nabi
"Kelahiran Nabi"
Gamou
-
Nabi/Mahanabi Jayanti
"Kelahiran Nabi (yang agung)"
*SALAM MAULIDUR RASUL UNTUK SEMUA UMAT ISLAM..


Terima Kasih , sila tinggalkan jejak anda :)

No comments:

Post a Comment

Flying Love For Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...